FOSTA FABRICĂ – proiectul de consolidare și reconversie al fostei fabrici de bere Grivița, în fapt fabrica Luther fondată în 1869 – a semnat parteneriatul cu KANÉ GROUP pentru dezvoltarea funcțiunilor de la parterul clădirii ORZĂRIE, unul dintre cele patru monumente aflate în plin proces de restaurare, consolidare și reconversie. Parterul ORZĂRIEI va include un restaurant, berărie și cafenea.
„Viitorul este al proiectelor curajoase ce reînvie părți ale orașului care momentan nu sunt cunoscute. Parteneriatul cu Fosta Fabrică s-a născut din dorința de a găsi un spațiu cu personalitate puternică, ideal un spațiu de patrimoniu, pentru a demonstra încă o dată că trecutul adus în contemporan poate fi valoros. Caracterul spațiului, viziunea și dorința de implicare în partea de dezvoltare de arhitectură și logistică, care este în grija dezvoltatorului, dar și ideea de a reînvia tradiția unei adevărate berării ne-au determinat să includem Orzăria în planul nostru de dezvoltare pe termen lung”, a declarat Răzvan Crișan, co-fondator KANÉ GROUP.
Potrivit parteneriatului, FOSTA FABRICĂ va finanța amenajarea spațiilor în care vor funcționa restaurantul cu berărie și cafeneaua administrate de KANÉ GROUP. Astfel, dezvoltatorul FOSTA FABRICĂ va investi în întreaga gamă de echipamente, instalații, instalații bere custom-made și amenajare de arhitectură necesare funcționării spațiilor respective, realizate în conformitate cu cerințele KANÉ GROUP.
„Proiectul FOSTA FABRICĂ începe cu adevărat atunci când se termină lucrările de construcție. Vom păstra în proprietatea noastră mare parte din clădiri și vom dezvolta una dintre cele mai mari comunități de antreprenoriat local în domeniul horeca. Chiar dacă acum acest segment a fost puternic afectat în contextul restricțiilor determinate de pandemia COVID-19, considerăm că merită cu prisosință să investim în viitorul unei industrii cu un rol major în viața comunității”, a declarat Mindaugas Valuckas, fondator FOSTA FABRICĂ.
ORZĂRIA este un fost siloz din incinta fostei fabrici de bere Luther, cu arhitectură Art Deco. Consolidarea clădirii a ridicat mari provocări de proiectare, astfel că ORZĂRIA a intrat în proces de re-autorizare, după ce echipa de ingineri structuriști condusă de prof. dr. ing. Paul Ioan și echipa de arhitecți coordonată de arh. Bogdan Babici au identificat o nouă soluție tehnică și mai benefică conservării caracterului ORZĂRIEI.
Investiția în proiectul FOSTA FABRICĂ depășește 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în imediata apropiere a stației de metrou Basarab, a pasajului Basarab și a Gării de Nord, fiind cea mai mare consolidare și conversie de monumente realizată de un investitor privat în București la această oră. După finalizare, estimată în 2022, FOSTA FABRICĂ va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, spații de joacă pentru copii, co-working, spații de birouri, primele loft-uri din România, apartamente noi și spații publice.
FOSTA FABRICĂ include și un proiect semnificativ de peisagistică și spații verzi. Acesta va beneficia de sisteme complexe de securitate, dar nu va include garduri, astfel încât spațiile comune să poată fi cu adevărat numite spații publice.